Granátové jablko
Granátové jablko, latinsky Punica granatum,sladkokyselou chutí. Je to kulatý plod velký až 12 cm v průměru.
Jeho barva se pohybuje od žluté po temně rudou. Pod tvrdou slupkou se nachází 6 až 12 pouzder, v nichž jsou ukryta semena
obalená sladkou bílou, růžovou nebo sytě červenou dužinou. V jednom plodu může být i 600 semen.
Jablko roste na stromě zvaném Granátovník obecný, jinak také Marhaník granátový. Ten bývá 2 – 5 metrů vysoký
a dožívá se až 200 let. Marhaník pochází z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska. Odtud byl rozšířen
do celého Středomoří, Asie, Argentiny a USA. Za nejkvalitnější jsou považována granátová jablka z Íránu.
Z granátového jablka se vyrábějí šťávy, džusy a koktejly. Nejznámější je např. orientální nealkoholický nápoj šerbet
nebo sirup grenadina. V Asii se používá také jako koření.
Granátové jablko je považováno za symbol plodnosti.
Unikátní složení
Granátové jablko obsahuje kromě 77% vody také velké množství vitaminů – A, B, C a E. Dále látky jako fosfor,
chlór, mangan, křemík, zinek, vápník, magnézium, měď a železo, kyselinu citrónovou a jablečnou. Důležitou
a ceněnou složkou granátového jablka je minerál potasium, látka nezbytná pro tvorbu a přenos nervových impulzů
a svalovou aktivitu.
Ovoce je bohaté také na vlákninu, flavonoidy – barviva s antioxidačním účinkem, a třísloviny – látky s antioxidačními
a protizánětlivými účinky.
Blahodárné účinky
Granátové jablko:
- pomáhá v boji proti volným radikálům – protirakovinné účinky
- čistí krev a celý organismus, zabraňuje tvorbě cévních usazenin
- chrání srdce, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak
- pomáhá upravovat trávení
- má protizánětlivé účinky
- působí proti chudokrevnosti
- chrání klouby a pohybové ústrojí
- přispívá k celkovému posílení organismu
- posiluje obranyschopnost a imunitní systém, pomáhá předcházet výskytu mnohých nemocí
- diabetikům nezvyšuje hladinu krevního cukru
- chrání mozek novorozeněte před možnými ischemickými poškozeními v průběhu porodu, speciálně u předčasných porodů
- pomáhá při poruchách erekce
Podrobněji k jednotlivým účinkům
-
Antioxidační
Díky vitaminům, flavonoidům a taninům, které stojí za vysokou antioxidační hodnotou tohoto ovoce, pomáhá granátové
jablko především v boji s volnými radikály, které se podílejí na vzniku závažných onemocnění jako je rakovina, nemoci
kardiovaskulárního systému a degenerativní choroby. Je prokázáno, že pravidelná konzumace granátového jablka výrazně
zpomaluje růst nádoru prostaty a významný preventivní účinek má také v případě rakoviny prsu.
-
Digestivní – upravující zažívání
Ovoce pomáhá upravovat zažívání. Obecně se granátové jablko doporučuje jako pomocný prostředek při různých nepravidelnostech
zažívání a trávení.
-
Čistící
Granátové jablko je prospěšné pro játra a ledviny. Čistí a posiluje organismus a výborně působí především na krev,
která se díky němu obnovuje a regeneruje. Jablko také výrazně zlepšuje plynulost krevního oběhu.
-
Protizánětlivé
Pomáhá při zánětech díky obsahu kyseliny citrónové a jableč né, a to především při zánětech trávicích sliznic nebo zánětu ucha.
-
Ochrana srdce
Šťáva z granátového jablka snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zabraňuje usazování tuku na stěnách tepen
a pomáhá regulovat vysoký krevní tlak. Redukuje riziko vzniku arteriosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění
a zlepšuje funkce srdce.
-
Ochrana mozku
-
Ochrana kloubů
Šťáva z granátových jablek blokuje enzymy, které způsobují úbytek chrupavky v případě osteoartritidy.