Borůvky
Tyto modré bobulovité plody s výraznou chutí jsou velmi dobře známé a oblíbené ovoce z divoké přírody. Borůvky rostou na malém keříku zvaném brusnice borůvka, latinsky Vaccinium myrtillus, který můžeme najít ve vlhkých listnatých a smíšených lesích, na pasekách a světlinách po celé Evropě, v Asii a Severní Americe.
Borůvky slouží jako významná léčivá potravina už po mnoho staletí. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, mají spoustu blahodárných účinků na lidský organismus, regenerují tělo a jsou vhodné i pro diabetiky.
Jaké prospěšné látky borůvky obsahují?
Borůvky jsou jedním z druhů ovoce s nejvyšší antioxidační hodnotou, obsahují antioxidanty
karoten, antokyan, pterostilben, bioflavonoidy a třísloviny. Jsou bohaté také na vitamin C, vitaminy sk. B a provitamin A. Dále obsahují ovocné cukry, malé množství tuků a látky jako železo, měď, zinek, chrom, hořčík, draslík a mangan.
Jak borůvky pomáhají?
- působí proti volným radikálům
- posilují imunitní systém
- fungují jako prevence některých druhů rakoviny, zejména rakoviny prostaty
- snižují hladinu cholesterolu, cukru a tuku v krvi
- chrání sliznice a pomáhají při jejich léčení a regeneraci
- pomáhají při střevních potížích, kolikách a otravách jídlem; staví
- čistí ledviny a močové cesty a pomáhají při léčbě infekcí těchto orgánů
- zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému
- zlepšují zrak a udržují ho v dobrém stavu, léčí šeroslepost
- pomáhají při hubnutí
- mají uklidňující a protistresové účinky
Antioxidanty a vitamin C působí proti volným radikálům, bakteriím a virům. Díky nim borůvky fungují jako prevence mnoha nemocí, např. chřipky, angíny, rýmy a bronchitidy. Pokud se nějaké onemocnění sliznic přeci jen dostaví, borůvky jsou na ně vhodným lékem a velkým pomocníkem při rekonvalescenci.
Vědecké výzkumy prokázaly také schopnost borůvek zlepšovat zrak a léčit šeroslepost.
Používají se při střevních potížích, kolikách a průjmech; jako dezinfekce fungují při otravě jídlem.
Působí močopudně, čímž pomáhají při zánětech močových cest.
Listy borůvek se zdají být nedůležité, ale ve skutečnosti mají velmi podobné účinky jako plody. Odvar z nich navíc pomáhá zmírňovat projevy lupénky a jiných kožních onemocnění.
Pomocník i pro diabetiky
Borůvky jsou vhodné také pro diabetiky díky svým pozitivním účinkům na obtíže, kterými lidé s c ukrovkou často trpí. Snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilují cévy, krevní oběh a zlepšují prokrvení končetin. V neposlední řadě jsou také účinné v ochraně zraku.